logomamaninjashop

Да си поговорим за пушенето

Макар че съм от семейство на непушачи, възпитана от съвсем малка да мразя цигарите и всичко свързано с тях, пропуших още на 15 години. Може да съм била и по-малка. Като ученичка. Разбира се, родителите ми не знаеха, нито учителите - по онова време изключваха за подобни прояви. Беше модерно, беше моят протест срещу авторитетите, беше начин да намериш сродни души бунтари.

После стана навик. В живота ми има четири периода, когато не съм пушила по две-три години, през бремеността и по време на кърменето. Но започвам отново, все едно никога не съм ги спирала. Преди години превеждах “Вътрешен човек” и бях решила да ги откажа. Филмът е много сериозен и го препоръчвам на всички, които по някаква причина са го пропуснали. Така и не събрах достатъчно сили да зарежа пушенето - не защото съм пристрастена към тютюна (не пуша чак толкова много и не ми костваше никакви усилия да спра, когато забременея). По-скоро съм пристрастена към усещането да държа цигара в ръката си, докато пия кафе и си бъбря с приятели. Но така или иначе съм убедена, че някой ден, възможно по-скоро, трябва да сложа край на този навик. Реших да задам няколко въпроса на д-р Георгиев, не само защото е уважаван медик, а и защото тази тема живо го интересува и професионално. 

Разкажете за вашия опит с пушенето?

Баща ми беше тежък пушач, макар и лекар. Майка ми, баба ми и дядо ми (живеехме тогава 5 души заедно - 3 поколения) - не, и все се караха на баща ми. Хванаха ме на 11 години с цигара в тоалетната и ме наказаха да не гледам телевизия една седмица. После се разбра, че и баща ми пропушил на 11, та жестокостта им се сломи. В Немската палех, за да се харесам на мацките. После, напук на всички практики, отказах цигарите в казармата. Сега съм социален пушач – пуша по малко и не си купувам цигари. Никога не паля цигара сутрин.

Вредни ли са цигарите?

Да, категорично и безусловно - много са вредни, даже по-вредни, отколкото повечето хора си представят - вредят на пушачите, на околните, на близките, на природата. Има много съвременни статистики, които показват безспорната полза от спирането на цигарите. Хора, подобни на тези, които не вярват, че земята е кръгла, намират в тези статии конспирация. Но днес науката знае - пушенето е вредно, много вредно. Вреди и на децата ни. Дори когато не пушим пред тях, в дрехите ни остават вредни вещества, които им пренасяме.

Защо тогава много лекари пушат? Защо има хора, които се разболяват от рак на белите дробове, без да са изпушили дори една цигара?

И лекарите са хора и са грешни, пушат и пият, изневеряват, ходят по мачове и на риба - нищо човешко не ни е чуждо, но сме особена порода, защото спасяваме човешкия живот и това ни прави уникални, дори когато пушим. Да, има хора непушачи, заболели от рак на белите дробове – това е изключение от правилото. А всяко правило си има изключение, което го потвърждава. Нямаме ясно обяснение за този феномен.

До какви заболявания води тютюнопушенето?

Рак, астма, хронична белодробна болест. Бръчки, възрастово напикаване при жените (честно).

Променя ли тютюнопушенето нашето ДНК?

Да, категорично, доказано многократно, последно от екип в Лос Аламос, ръководен от българин. Няма никакви съмнения в това.

Ям малко, а дебелея

263658f820e772ead318369e9d54439d XL

Децата на пушачите повече ли боледуват?

Да, най-вече от астма и други дихателни болести.

Как да откажем цигарите?

С воля, с помощни средства, с разбиране и упоритост. Има хора, които се отказват и пак почват, и пак се отказват - и така много пъти.

А ако все пак не можем, помага ли да ги намалим, да пушим по-слаби?

Не, не помага, това е само илюзия, истинското отказване е пълното. Ако все пак един тежък пушач има воля да спадне до 2-3 на ден, това е голямо постижение, но е хубаво да се стигне до край.

Ако един пушач откаже цигарите, колко време му е необходимо, за да се пречисти организмът?

Няма ясно правило, има различни публикации по темата. Първият позитивен ефект е след 20 минути, като след 15 години рискът от инфаркт и инсулт е рече равен на непушачите... вижте тук.

Препоръчайте ни метод за отказване на цигарите.

Има такива работещи методи, но трябва преди всичко вътрешна мотивация.

Кажете ни нещо за цигарите, което не знаем?

Това е труден въпрос, за цигарите се знае много, но и малко – това е изводът от филма, който сте превеждали. Това, което искам да кажа, обаче, е, че електронните цигари далеч не са безвредни, предстои да бъдат вкарани в жестока регулация  – подобна на тази на цигарите - и постепенно да изчезнат.

Какво ще кажете за онази прословута мисъл на Марк Твен? “Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите. Самият аз съм го правил стотици пъти.”

Това е болезнен сарказъм. Не е невъзможно да се откажат цигарите, дори заклети пушачи успяват.

На всички нас, които мислим по въпроса, успех!


georgiev
Димитър Георгиев е баща на две деца, лекар, специалност акушерство и гинекология, кандидат на науките, живее във Виена и София.

Препоръчваме ви още:

Как свалих 15 килограма

Детето и наргилето

Обичай се, момиче

 

 

Последно променена в Петък, 29 Март 2019 14:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам