logomamaninjashop

Любовта им - старо вино

Много обичам истории за любов. И колкото и да са ми интересни страстните увлечения и пламенните авантюри, най-дълбоко са ме трогвали любовните истории на двойките, които заедно извървяват своя път и се развиват във времето от младостта към зрелостта, заедно в добро и зло. В тях  намирам най-истинското щастие. Дай боже всекиму!

Днес ще ви  разкажа една такава история.

Те се казват Соня и Ромео, живеят в красивия Благоевград, и са щастливо женени от цели 42 години. Любовта им ги е дарила с три дъщери, а те на свой ред са довели на белия свят цели осем внучета, все момчета. Соня е икономист, но от 20 години работи у дома и помага на съпруга си в семейния бизнес. От 10 години насам започва на шега кулинарен блог, в началото най-вече за да помага в готвенето на дъщерите си. Но впоследствие се увлича да готви, снима и пише, и нейното сладко хоби вече е пораснало дотолкова, че има 8 млн посещения от цял свят  и 19 000 последователи във фейсбук. Най-вероятно и вие сте намирали там някоя вкусна рецепта. (Имайте търпение, ще ги споделим и тук). Ромео е всичко, което хората си представят, когато  кажат за някого, че е успял мъж, не само в семейството, но и в  кариерата. По професия е строителен инженер и от 31 години строи домове за другите, а вечер с нетърпение бърза да се прибере в своя. Дъщерите на работливото семейство не падат по-далеч от крушата. След гимназията една по една Виктория, Ана и Александра заминават да учат далеч от родната стряха, чак на друг континент, също както много други български  младежи. И там намират не само професионална реализация, но и любов. Това е съдбата на много млади българи, но добрата новина е, че светът в наши дни е глобално село и е далеч по-лесно да поддържаме връзка със скъпите си хора. А най-хубавото е, че голямата любов и добрият семеен пример са посели своето семенце и двете големи дъщери на нашето февруарско семейство са вече с по три момчета. Най-малката Александра  засега е само с двама сина, но пък има и две големи кучета. Цялото огромно семейство от 16 души редовно се събира при всяка възможност - или в Щатите, или  в България. Дори ковид не успява да ги спре. Когато ги помолихме да опишат семейството си с една дума - Соня каза “щастливо”, а Ромео “традиционно”. Поканих тази щастлива и обичана съпруга да ни разкаже как са изградили  толкова дълга и толкова успешна връзка.

MEM03520

Най-напред разкажи ни как се намерихте с твоя съпруг.

Макар че и двамата сме от Благоевград, запознахме се в София,  в обща студентска компания. Бях се зарекла, че ще се омъжа за македонец и така се и случи. 

Хубаво е, когато хората се намерят млади и се развиват и променят заедно. А как ти направи предложение?

Аз бях на студентска лятна бригада  и се чувахме по телефона, но един ден получих писмо със сериозно и романтично предложение. Отговорих с телеграма, че съм съгласна и той дойде да ме вземе.

Това звучи толкова романтично. Ето една идея за всички млади влюбени, които са решили да направят предложение. Напишете писмо! Надявам се да си пазите и писмото, и телеграмата! А кое е най-голямото препятствие, с което сте се сблъсквали?

Имали сме препятствия както всяко семейство, но сме ги преодолявали с общи усилия, даже вече ги забравям.

Разбирам те. Винаги съм казвала, че не си струва да се тревожим за нещо, което някой ден ще си разказваме на масата и ще се смеем с приятели. А кои са най-щастливите ви съвместни моменти поне досега?

За мен най-щастливият момент беше, когато разбрах, че съм бременна с първото дете. След това всички радости все около  децата се въртят – завършване на образование, сватби, внуци.

Всеки нов живот е ново начало и въпреки трудностите, децата ни носят радост, несравнима с каквото и да е друго постижение в живота. Какви съвети бихте дали на младите семейства?

Да се уважават, всеки да поеме част от задълженията в семейството, да разговарят, да не се обиждат, да решават проблемите със спокоен разговор.

Има ли рецепта за семейно щастие? Кои са съставките на успешния  брак?

Бракът е непрекъсната работа и борба за успех. Децата, те носят щастието в семейството – „колкото повече, толкова повече“, според любимия ми герой. Както казах по-горе уважение, разбиране на партньора, участие и подкрепа в неговите проблеми, занимания и успехи. В нашето семейство аз съм по-щурата, а Ромео е този, който ме възпира. Дългогодишният ни семеен живот се дължи на взаимни отстъпки и разбиране.

Децата ви са големи и поеха по свой път. Кое е най-важното, което научиха от вас?

Всичко се постига, с труд и упоритост, няма невъзможни неща. Семейството е на първо място в ценностната ни система, след това кариерата и други занимания.

Какво най-много обичате дa правите, когато сте всички у дома?

Да разговаряме, да готвим заедно. Дъщерите и зетьовете също много обичат да готвят, всички се включват, даже и децата. Понякога се превръща в нещо като кулинарно състезание. Играем с децата и използваме всички моменти, за да ги обучаваме и възпитаваме.

Имате ли някакъв собствен семеен ритуал? Такъв, който може би другите семейства нямат?

Винаги се храним заедно. Храненето не е само необходимост, но и ритуал на общуване. На всички празници се събираме със семейството в голям формат – всички роднини, баби, лели, чичовци, братовчеди. Това е голямо готвене, но си разпределяме предварително кой какво ще донесе и прекарваме много весело.

И накрая -  в  месеца на шоколада, виното и любовта, ще помоля за някоя любима рецепта от блога ти.

20180422 115806

Пилешко филе с лют шоколадов сос и плънка от портокал

Продукти
за 2 порции

400 г пилешко филе без кожа и кост
1 с.л. соев сос
2 портокала
1/2 лимон
1/2 ч.л. пипер смес бял, черен
2 с.л. кокосово масло
2 с.л. царевично брашно
2 с.л. смлени ядки

За шоколадов сос
50 г шоколад 52 %
30 г масло
2-3 с.л. портокалов сок
1/2 ч.л. лют червен пипер

 Време за приготвяне: 50 минути
- за подготовка -15 мин.
- за готвене - 25 мин.

Приготвяне
Единият портокал се изстисква, а другият се почиства от семките и кората и се нарязва на кубчета. Пилешките филета се изтъняват и овкусяват с лимонов сок, соев сос, портокалов сок и черен пипер. Оставят се да престоят поне половин час. Филетата се пълнят с нарязания портокал и се завиват на рулце. Овалват се в смес от царевично брашно и смлени ядки и се поставят в намазана с масло тавичка. Поливат се с остатъка от портокаловия сок и отгоре се поставя по 1с.л. от кокосовото масло. Пекат се в загрята до 220 С  фурна до зачервяване, около 20-25 минути.

През това време се приготвя шоколадовият сос. Маслото и портокаловия сок се загряват, прибавя се начупения шоколад и се бърка на слаб огън до получаване на еднородна гладка смес. Филетата се изваждат в чинии и се заливат с шоколадовия сос. Гарнитурата в случая е ориз със стафиди и куркума, броколи и ядки.

 

20181130 103938 002

Много шоколадов чийзкейк

Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции


За основата
100 г обикновени бисквити
2 с.л. какао
80 г масло
60 г овесени ядки(може да замените с бисквити)
50 г захар(може да се пропусне)

Тези количества са за основа и борд( 6 см височина).
Ако не желаете сладкишът да бъде с борд от бисквитка, намалете количествата за основата наполовина.

Чийзкейк

400 г крем сирене
100 г захар
ванилия
2 яйца
100 г заквасена сметана 20 %
1 с.л. царевично нишесте
200 г шоколад (52 %)


Глазура шоколадов ганаш
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия

 Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
- изчакване - 6 часа

За основата
Бисквитите, захарта, овесените ядки и какаото се поставят в блендер. Блендира  се до пълното смилане на твърдите продукти. Получената брашняна смес се изважда в купа. Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес. Разбърква се добре до получаване на равномерна "пясъчна" консистенция.
Разпределя се на дъното  и по стените на форма с откопчаващ се пръстен. Дооформя се като се притиска с дъното на обла чаша. Основата се пече в предварително загрята на 200С фурна за 12 минути. Изважда се и се оставя да изстива.


Чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно със захарта с миксер. Последователно се прибавят ванилията, яйцата, нишестето и заквасената сметана. Всичко се разбърква до хомогенност. Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя с разбъркване към млечната смес. Аз оставих 1 чаша от сместа бяла и я изсипах върху какаовата смес. Получава се "мраморен ефект" след разбъркване. Чийзкейкът се изсипва върху приготвената основа. Пече се на 160 С за 55- 60 минути. Готов е когато по краищата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката. Оставя се във фурната на открехната врата за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.


Глазура
Сметаната се загрява, без да заври (аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада. Сладкишът се изважда от хладилника и се залива с глазурата. Украсява се с плодове според сезона.

MEM03623

Неслучайно Соня  и Ромео са посланици  на Lidl в месеца на любовта. В тези променящи се, шеметни времена тяхната любов ухае не само на шоколад и старо вино, но и на сигурност. Тя е  здравата основа, на която са построили големия си хубав дом, дарил живот на толкова деца и внуци. Желаем им да ни усмихват и вдъхновяват още дълги години. И дано всеки млад и не толкова млад човек си намери половинката, с която да узрее бавно и щастливо като старо вино.

В рубриката ни с посланиците на Lidl всеки месец ви разказвах за някое семейство - от различни краища на България, с различни интереси и професии. Общото за всички тях е усмихнатият поглед към живота и умението да му се радват и да ценят всеки ден и миг. А междувременно, в Lidl можете да откриете разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.

Tук може да прочетете за  Илиана и Николай от Якоруда, Стела и Слави от Велико Търново, за семейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, на талантливата Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдив, за минишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Милена, за семейство Явашеви от Бургас, Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница - посланиците от предишните месеци.

Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 20:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам