logomamaninjashop

За всички Александровци на 21 век и не само

За всички Александровци на 21 век и не само Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Автор: Бела Велчева

Аз съм  от онези късно родилите майки и поради този факт се оказах  съвременник на революционните промени  в кръщаването на новородените. А че революция има, ще ви го  докажа с факти, все пак история съм завършила, а там емпипиричното доказателство е много важно.

Моите баби са  Бойка и Върба. Майка ми е кръстена с  градското Дарина. Същинската революция обаче настъпи през 90-те години, тогава българката и българинът се развихриха на воля. Нямаше кой вече да им ограничава избора как да си кръстят  децата, да им забранява и ограничава, и той полетя. Тогава Дейвид, Патрик  и Моисей  замениха Данаил, Петър и Момчил. После или май успоредно с тях дойдоха Памела, Глория, Палома. Новите поколения бяха отправили взор към Запада и библията, а Гинка, Петранка и Дафинка останаха в историята, да си ги носят бабите и прабабите ни.

Аз съм с по-нестандартно име за времето си,  което винаги съм харесвала. Е,  случва се като си чуя името, да видя друга съименничка с вирната опашка и лаеща, но голяма работа. Та бях сигурна, че ще избера нетрадиционно име  на детето  си, но тъй като бях съвременник на всички моди в кръщаването на деца през десетилетията, докато дойде ред аз да давам име, реших, че няма да  е нетрадиционно, а българско. Та няма да е Белчо синът, но Боян, Калоян, Борис-все красиви имена, защо не. Да, ама името на наследника се оказа препъни камък. Не можем да стигнем до консенсус с мъжа ми.

- Боян, хубаво е, ама  го свързвам с един чичо по трета съребрена линия на баба ми.

- О, Калоян пък имах един съученик, рядък шемет.

Вече се намесвам и аз:

- А и Борис вече е заето, нали съседката така си кръсти детето.

Та прехвърляме имена и откъде се промъкна Александър, докато още никой не е казал „не“, си стиснахме ръцете  и мирясахме. Александър - изтръшкала съм де що има хороскопи за етимологията и вибрацията на името. Победител, пълководец и лидер. Аз вече съм спокойна за бъдещето на детето, той се ражда, дет се вика, под щастлива звезда. Само едно не бях разбрала, но прогледнах по-късно. Трябваше ми няколко дни след изписването от родилния дом да го проумея. Бях кръстила детето си - първородното и безценно отроче, с най-масовото име! Първо, обявиха статистиката, че името Александър е задминало Иван по популярност. Няма да казвам как се казва мъжът ми, то се подразбира. После започнаха да раждат една след друга - фолк звезда, поп звезда, тв водеща. Обаждам се на мъжа ми и само риторично го питам:

- Можеш ли да отгатнеш как е кръстено детето?

Александър, разбира се! Александър се множеше със скоростта на светлината. Като започнахме да ходим по площадките и статистиката от телевизора се материализира. Като викне някоя майка „Александър“ и се обръщат поне две-три деца и то, ако площадката е поизпразнена. В детската градина учителките им пишат по шкафчетата  фамилиите, за да не ги бъркат. В нашата група Александровците са  трима, а госпожите ме уверяват, че са САМО трима.    

Докато избирахме име, много държах на хубаво галено обръщение, а какво по-хубаво от Алекс. Ама като видях моя Алекс, осъзнах, че ме гледа чистокръвен Сашко, затова съседката сега му вика Сашо, а пък лелката от детската ми скри шапката с Ачо. Засега само със Сандо се е разминал, но никога не е късно. Тепърва предстои предучилищна, училище, дай боже и университет. На всеки, който ни обвини, че ние не сме креативни родители и ни е липсвало  въображение в избора  на име на децата  ни, ще му кажа, че всъщност може да бъдем още по-крайни. Официално предлагам на всички майки на Александра и Александър, да се обединим и всяко следващо дете, което раждаме да продължи традицията. Нека има Александър Първи, Александър Втори, Александър Трети. Подчертавам - по няколко във всяко едно семейство, името е едно, само цифрите са различни. Така окончателно ще утвърдим името и никога повече няма да ни се пречкат и да се конкурираме с  Иван, Георги, Николай и така нататък. Няма да правя  патент, така че, ако идеята на някого допадне, с радост я преотстъпвам и на майки кръстили децата си с други имена. Стига ми тази награда, че съм дала и аз нещо на света, един малък Сашко с име на воин Александър!

Още от същия автор: С жена на море

Последно променена в Петък, 08 Октомври 2021 10:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам