logomamaninjashop

Лято

Автор: Теодор Пеев

С наближаващото лято сигурно много от вас са обзети от мисли тип “отново не успях да стигна до желаното си плажно тяло” или “какво мога да направя в оставащото време до почивката ми, за да изглеждам по начина, по който искам”.

Смятам да започна с една сурова истина - времето оставащо до лятото далеч не е достатъчно за драстични и здравословни промени. Винаги можете да започнете някоя ужасяваща диета, да тичате всеки ден или да прилагате поредната модерна, безполезна глупост тип “да пиете само вода в продължение на точно 16 часа и 37 минути всеки път, когато луната е в дадена фаза”. Сигурно ще видите драстичен спад в показанията на кантара, но истината е, че няма да изглеждате много по-различно, ще намалите качеството на живота си до ниво “битка за оцеляване” и е силно вероятно в края на този ад бързо да се върнете към старите навици и старото си тегло.

viber image 2023 05 12 14 17 35 269

Ще ви дам няколко идеи за малки промени, които могат да ви доведат не само по-близо до желаните резултати, а и като цяло да ви помогнат да си създадете дългосрочни, здравословни навици.

  • Увеличете крачките, които правите всеки ден

От доста време насам се стремя да правя по минимум 10 000 крачки дневно. До голяма степен ми се получава, с малки изключения. Последните няколко седмици рещих да увелича с 20% дневният си минимум на 12 000 крачки. Истината е, че от към време не усещам никаква разлика. С минимални промени в ежедневието си, можете рязко да вдигнете броят крачки, които правите. Промените, които аз направих, са:

  • Малко по-дълги разходки с кучето
  • Вместо да стоя и да чакам да свърши почивката между сериите от упражнения във фитнеса, ходя напред-назад из залата

С тези две минимални промени, които не ми носят нито допълнителна умора, нито отнемат кои знае колко време, дневните ми крачки често надскачат желаните 12 000.

  • Заменете дребни елементи от менюто си

Можете да спестите стотици калории, като замените дадени аспекти от менюто си с нискокалорични алтернативи.

  • Олио/зехтин със спрей за готвене
  • Газирани напитки със “zero” версиите им
  • Кисело/прясно мляко с нискомаслените им еквиваленти
  • Крема сирене за мазане с протеиново крема сирене
  • Мюсли/корнфлейкс с овесени ядки

Да следвате високопротеинова диета също би помогнало. Тялото се нуждае от повече енергия, за да разгради протеина спрямо другите макронутриенти, така че приемайки повече протеин, ще горите повече калории пасивно.

  • Добавете малко кардио към всяка една тренировка

Не съм фен на комбинацията на високоинтензивно кардио със силова тренировка. Затова добавих 10 минути ходене на пътека под наклон преди всяка тренировка. От една страна са малко допълнителни изгорени калории, от друга е добра загрявка и също така вдига пулса преди началото на силовата тренировка, което генерално кара тялото да гори повече по време на тренировката. Ако решите да започвате/привършвате всяка една тренировка с 30-60мин бягане или въртене на колело, лесно бихте могли да се обезкуражите и съвсем да пропускате кардиото. С добавяне на умерени, не твърде дълги, но консистентни, кардио сесии, можете да постигнете чудесни резултати.

  •  Намерете спорт, който ви е приятен

Винаги е много по-лесно човек да се движи, ако прави нещо, което му е приятно. Лично аз започнах да играя футбол веднъж седмично. Дори не го усещам като тренировка, а в същото време гори страшно много калории. Ако успеете да намерите някаква форма на движение, която ви е приятна, ще ви е много по-лесно да се придържате към нея. Няма значение дали това ще са разходки в планината, танци, каране на колело, бадминтон, футбол или тенис на маса, важното е да ви е забавно и да ви носи щастие.

Дори и да е твърде късно да изваяте желаното си тяло за морето това лято, никога не е твърде късно да започнете да работите по него. Сега е чудесен момент, с малки стъпки да изградите навиците, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да постигнете въпросното тяло. А ако не е за този сезон, до следващия има предостатъчно време.

Вижте и тези статии: 

Евала, брат! 

За малките победи на новака

344263435 780817436945874 2803235064447966781 n

 

Последно променена в Петък, 12 Май 2023 14:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам