logomamaninjashop

Каква да е ученическата раница за първи клас

  • 12 Авг, 2022

Автор: Цвети Ганчева - Кикиморско царство

Пред всеки родител с първокласник стои трудната задача каква раница да избере, която да е удобна, лека, здрава, практична и да е най-добрият модел за детето му. Това е важна а и отговорна задача. Ето някои полезни насоки.

Сред основните изисквания на подходящата раница са да има твърд ергономичен гръб, твърдо дъно, да побира блок №4, да има странични джобчета за шише с вода. Желателно е да има закопчалка през гърдите, за да разпределя правилно тежестта и да не се изплъзват презрамките от раменцата на детето.

Раницата трябва да е не по-голяма от ширината на раменете на детето, а дължината ѝ да е от нивото на раменцата до началото на дупето, когато е поставена на гърба му (около 37-43 см.). Презрамките ѝ не трябва да са прекалено широки, трябва да са меки и дебели, и да могат да се регулират на дължина.

По раницата трябва да има светлоотразителни елементи, за да е видимо детето, когато я носи и в по-късните часове на деня. Според новите изисквания в повечето училища, учебниците, помагалата и тетрадките се носят в отделни папки, в различни цветове. Когато учебните материали са организирани в папки не е необходимо раницата да има много отделения, понеже на малкото и неопитно дете му е много по-лесно да изважда и прибира пособията си в едно общо пространство, вместо в разделено такова.

Необходимо е раницата да има джоб или отделение за несесер, кърпички и аксесоари.

Изборът на ученическа раница е от голямо значение за правилното развитие на гръбначния стълб на детето и за здравето му.

Раниците за училище, които се предлагат за деца в начален етап на образованието - 1-ви - 4-ти клас, могат да бъдат обобщени под пет вида - изцяло мека раница, мека раница с твърдо дъно и ергономичен гръб, раница тип “кутия”, раница на колелца “тролей” и чанти за през рамо. Най-важното нещо, което родителите трябва да осъзнаят е, че раниците имат размери и те трябва да са съобразени с конкретното дете. Покупката на раница е подобна на покупката на обувки и дрехи. Ако детето ви носи 33-ти номер обувки, то вие може да му купите и 40-ти номер, които то ще носи, но ще са му големи и неудобни. На практика това е идеята и с размера на раницата. Тя не се купува с идеята, че детето ще я израсте, а трябва да му е удобна и по размер.

Нека родителите имат предвид, че раницата е направена, за да побира учебниците и материалите, а не и всички останали принадлежности на детето, като маратонки, анцунг, яке, кутии за храна и т.н. Да, ако си вземете раница с повече джобчета, можете да ги поберете, но идеята е детето да може само да си носи раницата, а не както в последните години ние родителите да му я носим. В раницата основно трябва да има необходимите учебници и помагала за часовете, а останалите неща да се оставят в училище в пригодени за това шкафчета на всяко дете.

При избирането на раница трябва да се отчетат много фактори - цена, качество, модел, десен, удобство, хора, които ще споделят с Вас своя личен опит и т.н. Вие най-добре познавате своето дете и знаете неговите нужди. Не съобразявайте избора на раница с това какво е казала приятелка, съседка или бъдещата госпожа. Безспорно те имат опит, но това е опит на база нуждите на тяхното дете.

Погрешно е схващането, че ако раницата е тип кутия, тя ще е тежка и неудобна. Да, има и тежки раници от този тип, но не всички са такива. Немският производител Herlitz и сръбският Belmil предлагат раници тип “кутия” с тегло от 890 гр., а датските Lego имат раница кутия с тегло 790 гр. Друго погрешно схващане е, че раниците трябва да се избират спрямо техните литри. Това е приложимо, но когато става въпрос за туристическа раница, която може да запълните с всичко. Когато говорим за ученическа раница литрите не са правилна мярка, защото в обявените такива от производителя се включва и мястото, което с нищо не можете да запълните. Съответно така клиентът бива подведен за реално използваемото място в конкретната раница. Литрите включват целия обем на раницата - всички отделения от долу до горе, джобчета и пространства, които на практика не винаги могат да бъдат запълнени на максимум. Няма как да поставите върху учебниците на детето кутията за храна, яке или друго нещо, защото ще измачкате учебниците. Също, ако има свободно място до самите учебници, там трудно бихте го запълнили с нещо, а дори и да запълните, не е препоръчително. Нека да се замислим, че всъщност, ако ние подреждаме раницата на детето по един начин, напълно е възможно то да не успее по същия начин да събере нещата си и може да не успее даден несесер да сложи в конкретно джобче.

Важно е гърбът на раницата да бъде ергономичен, защото когато под тежестта на учебниците детето извие гръбче, за да поеме тежестта на раницата с учебниците (а тя ще бъде изключително тежка - 7-8 кг.), ергономичният гръб трябва да поеме тежестта и да помогне на детето, като му послужи за опора. Когато една раница има истински ергономичен и твърд гръб, тежестта ѝ се разпределя по целия торс, а гърбът и раменете на детето остават изправени. Важно е да разберем, че при това натоварване на раниците в България, не е проблемът в конкретната раница, която е с тегло от 700-1100 гр., а е в учебниците, които са 6-7-8 кг. Дали раницата тежи със 100-200 гр. отдолу или отгоре, няма ОСОБЕНО значение на фона на теглото на учебните помагала и останалите неща. В действителност една тетрадка от 20-40 л. тежи 50-100 гр.; спортна торба тежи 75-100 гр.; празна бутилка за вода тежи 100-200 гр., но когато я напълните теглото ѝ варира според вместимостта ѝ с още 500-1000 гр.; пълен несесер с аксесоари с един цип тежи 300-400 гр.

 При ученическите раници няма понятия като анатомичен и ортопедичен гръб, гърбът може да е само ергономичен. Търговските похвати за продаването на раница са да се каже, че те са ортопедични или анатомични, което не е вярно. С тези термини, които са неприложими за ученическа раница, продавачите показват своята недостатъчна информираност и целят единствено подвеждане на клиента с цел непременна покупка. Гърбът на раницата може да бъде единствено ергономичен, което означава, че гръбчето е допълнително подсилено и укрепено, следва извивките на гръбнака и пасва по него, подкрепя го и е направено да бъде удобно за носене от детето.

Подходящата раница за началното образование е тази, която побира папките с учебниците, побира блок № 4, т.е. височина около 37-43 см., въпреки че това е много субективно, защото зависи от дъното и формата на раницата в горната част (ако е по-триъгълна или със заоблени ъгли, блок трудно влиза.)

No description available.

Мека раница - раница изцяло от плат. В някои модели има гумирани крачета, които всъщност не помагат за баланса на пълната раница

Плюсът на тези раници:

  • повечето са леки, варират от около 600 гр. до 1200 гр., като за да има ергономичен гръб теглото на раницата ще бъде над 750-800 гр.

Минусите на тези раници:

  • заради ниското тегло, материята не е от най-здравите и по-лесно се къса; в повечето меки раници, за да бъде намалено теглото, е избегнат ергономичния гръб, подсиленото дъно и материя;
  • учебниците със сигурност ще се мачкат; ако е с прекалено заоблени горни краища, т.е. по-триъгълна форма, е възможно да не събере блок №4;
  • повечето са с мек, подплатен гръб (липсва ергономичност) и ако се носи от детето, то учебниците със сигурност ще му убиват на гръбчето;
  • нямат твърдо дъно - за да стоят сами прави трябва или да са подпрени, или да са закачени, като ако ползвате дръжката за закачане, трябва да предвидите теглото да не е повече от 5-6 кг., за да не се скъса;
  • на повечето презрамките са прекалено дълги и широки за по-малко деца и съответно, не стоят добре на слабички и ниски деца.

Всеобщо грешно разбиране е, че ако раницата има термо подложка на гърба, тя е ергономична - както е при марките Gabol, Busquets, Safta, Seven, Stationery Team, Ars Una и други от този клас. Тези раници не са ергономични и не са подходящи за деца от началния етап на образованието, когато гръбнакът на детето е най-уязвим и е подложен на най-интензивен растеж. Те са подходящи за деца след 4 клас, тийнейджъри и т.н. От меките раници такива модели, които са с ергономичен гръб и са подходящи за по-малки деца, се предлагат от марките Cool Pack, Herlitz, Belmil, Topgal, Santoro, Lego, Samsonite и др., като имайте предвид, че Topgal са с тегло от 800 гр. до 1200 гр. т.е. са малко по-тежки от останалите, но пък са изключително здрави и качествени.

 

Мека раница с твърдо дъно и твърд гръб - раницата е с меки страници, но е с ергономичен, твърд гръб и твърдо дъно. Важно е дъното да е твърдо, за да може раницата да стои сама на пода до чина.

Плюсовете на тези раници са:

  • с тегло около 900 гр.;
  • ергономичен, твърд гръб - при носене детето няма да усеща ръбчетата на учебниците, а тежестта ще е правилно разпределена;
  • твърдо дъно - стои сама и не пада поради липсата на баланс;

Минусите са:

  • мачкат ъгълчетата на учебниците, заради меките страници;
  • заемат повече място, когато ги приберете през лятото в шкафа;
  • не всички модели имат ципове, които се отварят до долу, за по-добра видимост на съдържанието на раницата;

Такива раници се предлагат от марките Herlitz, Lego, Ars Una, Santoro, Cool Pack, Samsonite, Topgal и др.

Раница тип кутия - раници с твърди страници, твърд гръб и твърдо дъно. Погрешно е схващането, че това са тежки раници. Те са обемни, но не всички модели на различните марки са и тежки. Например моделите на Herlitz, Lego, Ars Una и Belmil са с тегло от 790 до 1200 кг.

Плюсовете на този тип раници:

  • твърдо дъно - раницата стои права сама до чина и не пада, нямат нужда от закачане (като шкафче до чина на детето);
  • лесно се отваря и затваря, лесно се обслужва и използва от детето;
  • удобен твърд ергономичен гръб с меки подложки;
  • широки, меки презрамки съобразени с анатомията на деца от 1 до 4 клас;
  • не мачкат учебниците, дори и да са без папки;
  • може да се почиства на ръка или в химическо чистене според етикетите.

Минуси:

  • визуално изглеждат големи, което стресира много родители;
  • заради формата им изглеждат огромни и тежки, а всъщност са с олекотени материали;
  • по-трудни за прибиране и съхраняване през лятото;

Такива раници се предлагат от брандовете Herlitz, Ars Una, Lego, Scooli, Belmil, Samsonite, Santoro и др.

 No description available.

Раниците с колелца, тип тролей са много предпочитани от родители, но не всички училища са съобразени и имат рампи за издърпването на тези раници, което допълнително затруднява децата в придвижването и вдигането им на ръце, когато минават през неравни места или изкачват стъпала.

Плюсове:

  • раниците с колелца са лесни за експлоатация
  • дърпат се и за по-кратки разстояния е бързо решение, ако не може да се носи на гръб;
  • вместимостта на този тип раници е по-голям от стандартната раница (в повечето случаи);

Минуси:

  • изключително тежки от 1600 гр. до 3000 гр. Винаги имате поне един килограм в повече, отколкото при мека или тип “кутия” раница;
  • при изкачване по стълби, раницата трябва да се носи в ръка (за дръжката от плат) или на гръб, не може да се влачи по самите стълбища, защото колелцата ще се счупят;
  • при лоши метеорологични условия използването на този тип раница е доста по-трудно - по-лесно се замърсява самата раница, както и дрехите на детето;
  • ако се носи на гръб, в повечето случаи убива поради липса на ергономия и механизъм за прибиране на колелцата, които ще се опират в гърба;
  • по-широки презрамки, които не могат да се задържат на малки и тесни рамена;
  • при раниците, които са с отделяща се конструкция, често, когато са натоварени се кривят от конструкцията и падат, ако не са захванати добре.

Чанта през рамо - най-често с едно/две отделения с цип - с една презрамка, която се прехвърля през едното рамо

Плюсове 

  • лесна за употреба
  • в повечето има добри органайзери
  • широка видимост

Минуси

  • не се носи на гърба, а през рамото, което води до дисбаланс на тялото и изкривяване на една страна
  • липсва джоб за бутилка за вода
  • неподходяща за ежедневна употреба (по-скоро за частни уроци или школи)
  • нестандартни размери, които не гарантират побирането на всички учебници и че няма да е по-голяма от носещия я ученик

No description available.

Последно променена в Петък, 12 Август 2022 13:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам