logomamaninjashop

5 изненадващи ползи от разходката

  • 14 Сеп, 2022

Помните ли, че преди две години ви бях разказала за моето новогодишно предизвикателство "10 000 крачки на ден"? В началото качвах дори снимки, но тъй като повечето ми маршрути за разходка са еднообразни, в един момент престанах. На всичкото отгоре и постоянно забравям смарт часовника си, макар че той ми се кара и ми напомня (доста е забавно да получиш укор от часовника си, че "не му даваш достатъчно любов", но съвременните технологии винаги има с какво да ни изненадат). Както и да е, може да не качвам много снимки и да занемарявам часовника, но по-важното е, че не съм забравила да си правя разходките. А най-важното е, че дори да се случи да пропусна или да направя по-малко крачки, не се отказвам и на следващия ден продължавам с ходенето.

Междувременно съм се абонирала за най-различни интересни издания онлайн, едно от които е Healthbeat на Harvard Medical School. Тези добри хора постоянно ми пращат всякакви полезни статии на здравни теми, написани на популярен език, за да ги разбирам и все пак с достатъчно научна информация, за да им се доверя.

Тук ви преведох една кратка, но според мен доста мотивираща статия, озаглавена

Пет изненадващи ползи от разходките, които вероятно не знаете

Следващия път, когато отидете на преглед, не се учудвайте, ако лекарят ви предпише „ходене“. Да, тази проста дейност, която извършвате, откакто сте навършили годинка, сега се определя като „най-близкото нещо до вълшебно хапче, с което разполагаме“ – по думите на д-р Томас Фрийдън, бивш директор на Центъра за контрол и превенция на болестите.

Разбира се, вие сте наясно, че всяка физическа дейност, включително ходенето, е благоприятно за здравето. Но конкретно разходките имат и допълнителни ползи, които не са толкова известни. Ето пет от тях, които могат да ви изненадат.

1. Ходенето противодейства на «гените на затлъстяването». Учени от Харвард изследваха 32 гена, които улесняват затлъстяването в над 12 000 души, за да определят доколко тези гени действително допринасят за теглото ни. При това проучване са открили, че при участниците, които си правят ежедневна бърза разходка поне за час на ден, ефектът от тези гени наполовина намалява.

2. Ходенето притъпява апетита за сладки храни. Две изследвания на университета Екзетър доказват, че 15-минутна разходка намалява апетита към шоколад, който изпитваме в стресови ситуации. Последното изследване доказва, че ходенето намалява и апетита, и приема на сладки храни изобщо.

3. Намалява риска от рак на гърдата. Изследователите вече знаят, че всяка физическа активност намалява риска от рак на гърдата. Но изследване на Американското Раково общество, фокусирано на ходенето, открива, че жените, които ходят пеш седем или повече часа на седмица, имат 14% по-нисък шанс да развият рак на гърдата, от онези, които ходят по-малко от три часа седмично. Ходенето предпазва дори жени с висок риск от рак на гърдата, като затлъстяване или прием на хормони.

306701959 3206456796270840 7973362158981787825 n

Ако ви е нужен допълнителен стимул за разходка - ето ги моите два. :)

 

4. То облекчава и ставните болки. Няколко изследвания доказват, че разходките намаляват болките свързани с артритни заболявания, а ако човек изминава 7-8 км седмично дори може да предотврати артрита. Ходенето предпазва ставите – както коленете, така и хълбоците, които са податливи към остеоартрит, като ги смазва и укрепва мускулите, които ги поддържат.

5. Ходенето действа като бустер на имунната система. То може да ви предпази през сезона на настинките и гриповете. Проучване на над 1000 мъже и жени показва, че тези, които ходят поне 20 минути на ден, пет дни седмично, си взимат 43% по-малко болнични от онези, които правят упражнения веднъж седмично или по-рядко. А ако се разболеят, боледуват по-кратко и с по-леки симптоми.

Сега, на мен ми е ясно, че някои от вас, както и моите синове впрочем, се занимават интензивно със спорт и сигурно се подсмихват на подобни препоръки. Но има и много хора като мен, които нямат изградени спортни навици и им е трудно да намерят мотивация и време да се ангажират сериозно със спорт. Може би и това ще стане някой ден, но дотогава ходенето е нещо, което всеки може да вкара в режима си и да се погрижи за здравето си. С компания или без, сред природата, в парка, до работа или просто из квартала, с куче или без, обувайте удобните обувки и приятна разходка!

Напомням ви и тази статия с полезни видеа, ако решите да тренирате у дома.

Основната снимка е от Несебър, където преди две седмици бяхме на футболен турнир на Алекс. Да, на някои места е особено приятно да се разхождаш.

Последно променена в Сряда, 14 Септември 2022 13:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам